Regen,regen….en jonge duiven africhten

Vandaag stond er een vlucht uit Nanteuil op het programma. Echter het weer gooide roet in het eten. Heel de dag regen, grijs en nog eens regen. Pas rond half 5 knapte het echt op, het was totdat de zon onderging vanavond prachtig duivenweer…. maar goed. De vluchten werden uitgesteld naar morgen…
We hebben deze “duivenloze” zaterdag maar aangegrepen om de jonge duiven eens door de hand te nemen en tegelijk tegen luis te behandelen. Daarnaast hebben we 1,5 week terug de oudste 40 jongen geent en die hebben we voorzien van een herkenningsring.
Het restant (de jongste garde) wordt as. woensdag geent.
Nadat we vanmiddag de jongen tegen de luis hebben behandeld hebben de duiven nog een uur of 3 kunnen wennen aan de mand.
Rond 5 uur was het hier prachtig weer en zijn we op stap gegaan met de oudste 40 jongen…. Jaja.. de eerste africhting was een feit!! Bij van Helden werdt er vandaag gewoon gelost :-) . Er werden 2 manden  in de auto gezet, Joas mee om de duiven los te laten, circa 200 meter gereden, duiven uitgeladen, 10 minuten gewacht en toen mocht Joas de duiven los laten…
Dat was hem wel toevertrouwd, al ging het wel wat spartaans… laten we zeggen… Joas denk wel eens dat de duiven een duwtje in de rug nodig hebben… :-)
Maar goed, alles ging soepel de lucht in en met een paar rondjes vlogen ze boven het hok… 1e africhting geslaagd, haha… :-)
We zijn nog nooit zo vroeg met de duiven op stap geweest…

De bedoeling is dat we met de oudste 40 de jonge duiven vluchten vanaf het begin aanvangen (1/2 juni) en met de jongste garde begin juli instappen. In afdeling 5 beginnen we al op 14 juni met de officiele africhting. Wij vinden dit wat te vroeg, we beginnen liever 1e weekend van juli…. Maar goed het programma staat vast dus daar veranderen we niets aan.
Wel zit er in het programma de mogelijkheid om 1e zaterdag van juli nog in te stappen, want dan gaan de duiven weer even terug naar Duffel, wat een 80km is. Vandaar onze bedoeling om met de oudste ploeg gelijk op 14 juni te starten en de jongeren nog even een 3 tal weken te “sparen” en in te stappen 1e zaterdag van juli.
De reden dat we dit doen is dat we de jongeren nog 3 weken extra kunnen voorbereiden en met “2 ploegen” (zitten wel op hetzelfde hok) doen we ook aan risico spreiding. Zo’n debacle als we vorig jaar hadden met verlies van gigantisch veel jongen op de 1e africhting, willen we niet nog een keer meemaken.
We willen dit jaar een mooie ploeg jongen kunnen overhouden, zodat we in 2015 een aantal knappe jaarlingen op het vlieghok hebben zitten waar we in 2015 veel plezier aan kunnen gaan beleven.
We merken momenteel namelijk wel dat we vorig jaar een aantal toppers zijn verspeeld en een aantal toppers hebben verhuisd naar het kweekhok. Ook hebben we wat meer vraagtekens als normaal bij onze jaarlingen.
We hebben vorig jaar eigenlijk geen jonge duiven kunnen selecteren, alles wat acceptabel naar huis was gekomen en acceptabel gebouwd was mocht blijven. Daarnaast zitten hier veel zomerjongen tussen die slechts 4 of 5x op de natour zijn meegeweest. Dus van de grote ploeg jaarlingen zitten er veel ?? tussen en dat merken we op de vluchten die we tot nu toe hebben gevlogen.
Vandaar dat we 2014 altijd al hebben gezien als een soort van tussenjaar… waarin we uiteraard ons uiterste best doen om de duiven top aan de start te brengen zodat ze ons kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben.

De 1e vluchten gingen niet goed, geen kopduiven en te weinig prijzen. Gelukkig kwam hier vorige week verandering in. Onze 11-887 (broer Kroonprins) pakte de 1e in de club op een “zware” Peronne met in de club een voorsprong van 3 minuten op nummer 2. In het samenspel zat hij ook bij de besten, namelijk 11e van 4030duiven. Na de 887 moesten we wel 7 minuten wachten op nummer 2 en dat gat was eigenlijk te groot. Maar daarna komen ze goed en dat betekend uiteindelijk in het samenspel 20 van de 40 duiven in de prijzen. Hier waren we voor nu, best tevreden mee. Wel is het zaak dat de duiven deze lijn doortrekken en dat is natuurlijk afwachten.
Jammergenoeg ging de vlucht van vandaag niet door, dus zullen we het resultaat niet weten. Morgen is het zondag en dan doen wij niet mee aan het concours..  Er zijn belangrijker zaken dan duiven…. Volgende week weer een kans.

Groet, Peter en Sim.

Comments are closed.