De Kweek

Zo… hier weer eens een update.
De kweek is inmiddels in volle gang. Rond oudjaar zijn alle duiven gekoppeld. Dus zowel de kwekers als de vliegers. Dit met het oog op overleggen van eieren naar sommige vliegkoppels. Dit doen we om uit sommige kweekkoppels te proberen 2 á 3 ronden jongen te kweken die met de jonge lijn mee kunnen… wij denken op deze manier meer rendement uit de kweek te kunnen halen.

Inmiddels zijn de 1e jongen uit het ei gekropen. Altijd weer mooi en een wonder.
De kweek gaat tot nu toe goed. We zijn best tevreden. slechts 1 ei kapot en nagenoeg geen onbevruchte eieren.
Nagenoeg alle kweekkoppels zijn dit jaar omgekoppeld. We hopen uiteraard dat we er goed aan hebben gedaan en de juiste duiven aan elkaar hebben gekoppeld… maar we kunnen er niet inkijken dus doen gewoon wat ons goed lijkt. En dan is het gewoon afwachten, testen en spelen! De mand moet de selectie doen… dit geld voor de vliegduiven, maar natuurlijk ook voor de kweekduiven…

Dit jaar zijn er diverse topduiven van het vlieghok naar het kweekhok gegaan en daarnaast is er ook een flinke selectie doorgevoerd op het kweekhok. Voor ons idee is het kweekhok sterker als ooit tevoren. En het goed kweekhok is de basis voor succes! We zullen het zien!
Op het vlieghok is de situatie anders… we zijn zeer tevreden over de duiven die er voor de vluchten zitten, ze komen allen uit de beste lijnen van ons hok. Zijn eigenlijk stuk voor stuk prachtige duiven. Echter het aantal bewezen oude vliegers is maar gering, dus er zit een hele grote ploeg onervaren jaarlingen, want door de grote verliezen met de jongen afgelopen seizoen heeft nog niet de helft van de jaarlingen de jonge lijn gevlogen, maar slechts 4 á 5 vluchten op de nalijn. Hopelijk komen ze de eerste vluchten van het seizoen zonder kleerscheuren door en daarna zullen de beste duiven zich wel weer laten zien denken we.
En dat is natuurlijk het mooie van de duivensport. Het is gewoon altijd weer afwachten… 

Gr. Peter en Sim

Comments are closed.